آرامگاه بوذر جمهر

یزدفردا :میرزا محمد کاظمینی:قائن ، شهری در استان خراسان جنوبی واقع در صد کیلو متری شمال مرکز استان بیرجند  که به دلیل تولید زعفران به شهر طلای سرخ  مشهور است .

در حاشیه جنوب این شهر آرامگاهی مربوط به دوره غزنویان واقع است که به زیبایی تمام بازسازی شده و دیدنی زیبایی است برای گردشگرانی که این مقصد دور دست را انتخاب کرده اند؛ آرامگاه حکیم بوذرجمهر.

حکیم بوذرجمهر قاینی سیاستمدار،ادیب، عارف و شاعر اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری قمری است که در دربار سلطان مسعود غزنوی خدمت می کرده است. از این شاعر ایرانی اشعار و قصیده هایی به فارسی و عربی به جای مانده که قصیده بهاریه اش از همه مشهورتر است. رضاقلی خان هدایت،مورخ دوران آل ناصری درباره بوذرجمهر نوشته است:

«وی از امرای سلطان محمود غزنوی (387ـ 421)بوده، به تازی و فارسی اشعار دلکش مشتمل بر مضامین خویش می داشته».

بوذرحمهر بعد از مرگ سلطان محمود تا زمان فروپاشی حکومت غزنویان در دربار سلطان مسعود غزنوی به سر برد و در اواخر حکومت غزنویان از غزنه که پایتخت بود به قائن آمد و پس از مدتی درگذشت. مقبره حکیم بوذرجمهر در فاصله چهار کیلومتری جنوب غربی شهر قائن و در دامنه کوهی موسوم به کوه ابوذر قرار دارد. بنای مقبره از بناهای قرن ششم و هفتم هجری است که به فرم چلیپایی و با معماری بسیار زیباساخته شده است.

مصالح اصلی در ساخت بنا سنگ، گچ و آجر است. بنایی که کاملا همرنگ خاک و صخره های اطراف است و به لحاظ رنگی هیچ کنتراستی با محیط اطراف ندارد و تنها فرم زیبای آن است که بنا را از فضای موجود آن جدا می کند.

حتی در ساختن پله های سنگی دسترسی به آن به نحوی است که هیچ ناهمگونی بصری ایجاد نکرده و کاملا طبیعی به نظر می رسد. اگر شهروندان قائن چراغ های گران قیمت کار شده در زمین را نشکسته باشند و همه چراغ ها کار کند، در پس زمینه آبی پر رنگ گرگ و میش آسمان، بنا جلوه زیبای دیگری دارد. درخت « بنه»(به ضم و کسر نون)700 ساله یی نیز در کنار این مقبره وجود دارد که به زیبایی اثر افزوده است. بنای مقبره بوذرجمهر قائنی با شماره 2759 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری است.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا